onsdag 14 december 2016

Utmattningssyndrom och utmattninsdepression

Idag är utmattningssyndrom och utmattningsdepression den vanligaste diagnos när det kommer till sjukskrivningar i Sverige. Och det har ökat de senaste 2 åren. Diagnosen akut stressreaktion som sjukskrivningsorsak har ökat med 73 (!!) procent.

Vad många kanske inte inser är att det är en allvarlig sjukdom och det kan ta väldigt lång tid att återhämta sig från den. Utmattningssyndrom kan dessutom ge ökad stresskänslighet i hjärnan efteråt.

Det ta tid att insjukna i utmattningssyndrom. Det händer inte över en natt. Så därför kan också tillfrisknande och återhämtning ta lång tid.

Idag lever vi i ett samhälle där de flesta inte känner efter hur kropp och sinne mår. Det kan bero på att man har för mycket att göra så att återhämtningen helt enkelt uteblir eller att man inte kan se varningstecknen och reagera på dom utan man fortsätter bara att nöta på med sitt liv. Vissa vill inte visa sig svaga och erkänna för andra och sig själv att dom faktiskt inte klarar allt.

De första tecknen på utmattningssyndrom brukar vara extrem trötthet som man inte kan vila sig ifrån. Sömnproblem (svårt att sova, tidigt uppvaknande, mardrömmar), olust känslor inför jobb eller att överhuvudtaget kliva ur sängen på morgonen. Därefter följer också fysiska problem i form av infektioner, problem med magen, rygg och nack problem och spänningshuvudvärk. Och det här är bara några tecken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar