tisdag 21 mars 2017

Självkänsla och självförtroende

Din självbild är den sammanfattade bilden av hur du ser på dig själv. Din självbild är som en mental karta av vilken slags person du är. Självbilden är summan av allt du tror på och det är den som utgör ditt egenvärde. Den beskriver alla delar av din personlighet, dina fysiska egenskaper, mentala förmågor, praktiska talanger och drömmar och förhoppningar. Självbilden rymmer också ditt sätt att förhålla dig till omvärlden. Den är påverkad de positiva och negativa reaktioner som andra ger dig under livets skeenden.

Ingen människa föds med en negativ bild av sig själv. Dina bilder har du målat på din väg genom livet. Du har tusentals olika bilder av dig själv. Du kanske t ex anser dig vara en usel kock men en riktigt bra vän.

Självbilden kan man dela in i självförtroende och självkänsla. Självkänslan handlar om den du är eller uppfattar att du är. Självförtroendet handlar om din egen förmåga inom olika områden.

Självkänsla- för den jag är
Självförtroende-för vad jag gör

Att vara nöjd med den du är ger självkänsla och att prestera saker som du är nöjd med ger självförtroende.

Genom att höja din självkänsla och förbättra ditt självförtroende kan du öka din självbild.
Du har faktiskt redan allt du behöver inom dig. Du har förmågan att tänka självständigt, att göra väl och att ta konsekvenser.du har förmågan att ta ansvar för dina egna handlingar.

Det finns självklart strategier för hur du ska kunna öka självbilden. Jag kommer att bena upp dom strategierna i nästa inlägg men det handlar i stora drag om att man tar ansvar för dina tankar och handlingar, att man pratar positivt med sig själv och att älska sig själv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar